In Siem Reap worden wij door Peterhans ontvangen in het prachtige Bloom Garden Guesthouse. Na een bericht op Facebook, tijdens onze zoektocht naar Nederlanders in Cambodja, was Peterhans de eerste die reageerde. Uiteraard waren wij welkom in zijn guesthouse!

Nadat wij gesetteld zijn in onze tweepersoons kamer (wat een verschil met de hostel kamers met twintig bedden) en een duik in het zwembad hebben genomen, gaan we met Peterhans om de tafel zitten. Want hoe is hij vanuit Almere in Siem Reap terecht gekomen?

Van oorsprong is Peterhans sociaal cultureel werker. Hij heeft vervolgens lange tijd bij Justitie gewerkt, onder andere als gevangenisdirecteur. Tijdens de periode van reorganisatie en het sluiten van een aantal gevangenissen, heeft hij vrijwillig zijn ontslag aangeboden. Op 1 juli 2015 is hij naar Cambodja vertrokken.
De keuze voor dit land kwam niet uit de lucht vallen. Zijn zus organiseerde vrijwilligerswerk projecten voor jongeren van 16 tot 26, vanuit jeugdzorg. In 2005 bleek dat er vanuit Nederland nog helemaal geen projecten waren in Cambodja. Peterhans ging als groepsleider mee met een jeugdproject op het platteland.
Vervolgens wilde zijn dochter in 2011, na haar studie, een jaar naar Cambodja. Het gezin ging hier vijf weken rondreizen. Steeds vaker bezocht Peterhans het land en het idee van een eigen hotel begon te ontstaan. In 2012 startte hij, samen met studenten van de Hogeschool Rotterdam, een haalbaarheidsonderzoek. Deze ‘Aid & Development’ studenten onderzochten wat nodig is om een guesthouse of hotel in Cambodja te kunnen starten. De prijzen in Phnom Penh bleken te hoog, aangezien Peterhans een zwembad eigenlijk een ‘must’ vond. Voor hem vielen tevens de populaire plaatsen als Kep, Kompot en Shihanoukville snel af. Op Facebook zag hij dat het Bloom Garden Guesthouse in Siem Reap te koop stond. Samen met een Cambodjaanse advocaat ging hij kijken, en hij was meteen verkocht!

Na de onderhandelingen en een crowdfunding actie voor de opstartkosten, is hij afgelopen april gestart. Er werd gras aangelegd, een zwembad gebouwd en watersproeiers geïnstalleerd. Meteen al had hij gasten, en Bloom Garden Guesthouse wordt steeds succesvoller. Via sites als Booking.com, Agoda en Expedia heeft hij op dit moment een bezettingsgraad van 70%, met gasten vanuit de hele wereld. Wat dat betreft is hij blij dat hij in zo’n mooie plek als Siem Reap terecht is gekomen. Er zijn genoeg toeristen die hier graag een paar dagen verblijven en de tempels van Angkor Wat komen bewonderen.

Maar het volgen van je droom is niet altijd makkelijk. Peterhans besloot voor zichzelf: of je moet je droom loslaten, of je accepteert de consequenties. Één van de consequenties van zijn droom is bijvoorbeeld dat zijn vrouw en kinderen nog in Nederland wonen. Ondanks dat ze elkaar elke drie maanden zien, wil zijn vrouw hier niet fulltime wonen. Peterhans heeft hier zijn huis, maar zijn “thuis” blijft in Almere.
Ook de zoektocht bleek lastig. Er zijn onzekerheden als je niet vindt wat je zoekt, maar tegelijkertijd ook niet terug wil naar Nederland. Maar: het bestaan van deze onzekerheden weet je van tevoren. Zijn vertrek naar en start in Cambodja zijn een bewuste keuze geweest, na 28 jaar bij justitie voelde hij de behoefte om ook eens eigen baas te zijn!

Naast het verwezenlijken van zijn eigen droom, wil hij ook graag de Cambodjanen helpen. Ondanks het feit dat het land vooruit gaat, is er nog steeds een groot verschil tussen arm en rijk. Het onderwijs moet flink verbeterd worden en de overheid heeft hetzelfde BNP als Utrecht.
Peterhans hoopt daarom als buitenlander iets te kunnen bijdragen op de lange termijn. Hij ondersteunt de Khmer Foundation en heeft medewerkers die van het platteland of uit een kindertehuis komen. Op zijn initiatief leren de meiden van de housekeeping Engels en Chinees. In Cambodja is het echter wel heel belangrijk om voorzichtig te zijn met het uiten van kritiek. In verband met de trotse cultuur is feedback geven of boos zijn in het openbaar echt ‘not done’. Ook had Peterhans het moeilijk met het gebrek aan analytisch vermogen onder de Cambodjanen. Velen hebben niet eens op een basisschool gezeten en in de tijd van de Rode Khmer zijn vele geleerden gedood. Dit leidt ook vaak tot gebrek aan ambitie en kennis.

Peterhans geniet in Cambodja, het enige dat hij mist uit Nederland is de drop! Wanneer je voor jezelf wil beginnen in Cambodja, raadt hij echter wel aan om goed te kijken naar de financiën. Het is minder goedkoop dan vaak gedacht wordt. Je moet gewoon belasting betalen en hebt geen recht op leningen of bankgaranties.
Mocht je eerst gewoon een kijkje willen nemen in Cambodja, dan is een stage bij Bloom Garden Guesthouse misschien een leuke optie! Peterhans is opzoek naar een IT stagiair, met kennis van analytics, social media en content. Ben je echter een expert op een ander vakgebied, bijv. elektricien of schilder, dan zijn er ook mogelijkheden voor een stage. Ben jij beschikbaar voor max. 6 maanden, heb je een hands-on mentaliteit en interesse in de hospitality sector?
Stuur ons dan een berichtje!

Neem een kijkje bij Bloom Garden Guesthouse: