Shanghai is één van de modernste steden in China en heeft dan ook veel hypermoderne gebouwen en skyscrapers. Hierdoor verdwijnt de traditionele Chinese architectuur helaas langzaam uit het stadscentrum.
Één van de plekken waar deze traditionele architectuur nog wel te vinden is, is Yuyuan Garden. Dit complex bestaat uit een grote tuin en meerdere gebouwen, allemaal nog in Chinese stijl. Ondanks dat het complex een aantal renovaties heeft ondergaan, is het al in 1577 gebouwd door de ambtenaar Pan Yunduan.
De naam van de tuin komt van het Chinese woord ‘yu’, wat ook wel aangenaam of voldoening gevend betekent. Pan liet de Yuyuan garden bouwen voor zijn ouders, als een aangename plek om van hun oude dag te genieten.

Tijdens de Opium oorlog in de 19de eeuw werd het complex zwaar beschadigd. De huidige tuin is dan ook het gevolg van een grote renovatie in 1956. Vanaf 1961 werd het Yuyuan Garden complex geopend voor publiek. Het hele gebied is ongeveer 20.000 m2, en bevat naast de echte tuin (the inner garden), dus meerdere gebouwen. In deze traditionele gebouwen zijn inmiddels winkels en restaurant gevestigd. Het blijft toch altijd weer bizar om een moderne Starbucks op zo’n unieke Chinese locatie aan te treffen.
Toch is het gebied zeker de moeite waard om te bezoeken. Het contrast met de rest van Shanghai is erg interessant, en bovendien krijg je er ‘s avonds met alle lichtjes een beetje een magisch gevoel. Mocht je nu nog steeds niet overtuigd zijn: ga er dan heen om te eten. In één van de grotere gebouwen in het complex bevindt zich een enorm foodplaza. Er is keuze genoeg met veel lekkere gerechten, en meestal zit het vol met allemaal Chinezen. Dat de locals er ook eten zegt dan meestal al genoeg!