Om kwart over 4 gaat Soraya’s wekker, het wordt echter kwart voor 5 voordat we écht op kunnen staan. Het is erg vroeg.. Maar we willen de zonsopgang zien tussen de tempels! Er zijn meer dan drieduizend tempels en stupa’s in Bagan en de zonsopgang schijnt dan ook geweldig te zijn. Vanaf de hogere tempels kan je over het hele landschap uitkijken en rond 7 uur stijgen ook de luchtballonnen op. De tempels zijn allen gebouwd tussen de 11e en 13e eeuw en sommigen zijn nog steeds in gebruik. Tijdens de aardbeving in 1975 zijn veel tempels (deels) verwoest en heeft Unesco veel geld gestoken in de renovaties. Een aantal tempels zijn daardoor weer goed begaanbaar en prachtig om te zien, maar van sommige tempels is alleen de fundering nog over.

“Het is erg vroeg.. Maar we willen de zonsopgang zien tussen de tempels”.

Na enige (online) research blijkt het uitzicht vanaf de Shwe San Daw tempel heel mooi. Het nadeel echter; “fist-fighting tourists for the perfect shot”. Ehm nee bedankt, hier staan wij liever niet tussen. We lezen dat de Low Ka Oushang tempel ook echt een aanrader is. Iets kleiner en moeilijker te vinden en te bereiken. Hier kunnen de tourbussen echter niet stoppen en daardoor is deze plek veel rustiger. Hier gaan wij voor!

In het hotel huren we e-bikes. Op een rode en een gele scooter (bumblebee & optimus prime on tour) beginnen wij in het pikkedonker onze zoektocht naar deze ‘verstopte’ tempel.
Het is ijskoud op de scooter en via zandweggetjes zonder bordjes doen wij een poging om in de juiste richting te eindigen, maar het lukt. Op tijd vinden wij deze tempels en het uitzicht is inderdaad geweldig! Er zijn maar een stuk of twintig toeristen en in stilte wacht iedereen tot de lucht roze kleurt en de oranje zon langzaam omhoog komt. Net wanneer de zon opgekomen is, verschijnen de eerste luchtballonnen. Wauw! Zo mooi!


Tegelijkertijd met de luchtballonnen arriveert er ook een bruidspaar in traditionele Birmese kleding. Zij maken hier hun bruidsfoto’s, mooier kan bijna niet. Rond half 8 zijn we echter behoorlijk verkleumd (waarom hebben we ‘s ochtends vroeg al een jurkje aangedaan?) en stappen we weer op de scooter richting het hotel. Hier warmen we even op tijdens het ontbijt. Wanneer we de foto’s terugkijken lijkt het bijna onwerkelijk: het was zó prachtig. Het was de mooiste zonsopgang ooit.

“Zij maken hier hun bruidsfoto’s, mooier kan bijna niet”.

We willen echter nog meer tempels zien en stappen na het ontbijt weer op onze scootertjes! We rijden als eerst naar de Ananda temple, één van de populairste en de best onderhouden tempel. De Ananda Pahto is gebouwd tussen 1090 en 1105 en binnen staan vier gigantische, 9 meter hoge, houten buddha beelden. Er is hier nu een festival bezig, waarbij monniken uren lang non stop zullen zingen. Het is de “36th anniversary non-stop recitation of mahapahtan ceremony”. Dag en nacht zijn de monniken hier dus te horen.

Dichtbij de Ananda temple ligt de Shwe San Daw temple, welke erg populair is voor de zonsopgang. Wanneer wij hier rond half 10 komen zijn alle tourbussen alweer vertrokken. In alle rust klimmen wij naar boven en zien het uitzicht vanaf de andere kant. Deze tempels heeft een groot terras op de derde verdieping en geeft een 360 graden uitzicht. Toch blijven we echt blij met onze keuze ‘s ochtends vroeg!

We vervolgen onze weg naar de Dhammayangyi tempel, de grootste tempel in Bagan. Vanuit alle hoeken is deze tempel dan ook zichtbaar. De massieve structuur is opgebouwd uit honderden bakstenen die extreem dicht tegen elkaar aanliggen. Het verhaal gaat dat dit is gebeurd in opdracht van koning Narathu. Volgens hem mocht er nog geen speld tussen passen. Wanneer de metselaars hierin faalden, werden hun armen afgehakt..
Of dit verhaal nou waar is of niet, er wordt gedacht dat deze tempel een slechte karma heeft. Dit is dan ook de reden voor het feit dat de Dhammayangyi één van de weinige tempels is die nog niet is gerestaureerd. Kleine zandweggetjes leiden ons dan ook naar de Dhammayangyi pahto, dichtbij de Shwe San Daw tempel.

Het is inmiddels lunchtijd en we rijden richting Bagan old town. Nog omgeven door de oude stadsmuur staan hier enkele grotere tempels en veel restaurantjes. Op weg naar de Bu Paya, een tempel met uitzicht over de rivier, rijden we langs een floating bar. Dat klinkt wel goed! De floating bar blijkt een restaurantje op een boot te zijn, op een niet zo spectaculair deel van de rivier. Ook het eten is niet geweldig, dus wat ons betreft is dit restaurant, Erawati, niet echt een aanrader..
Na hier wel even lekker in het zonnetje gezeten te hebben, stoppen we bij de volgende tempel: Gawdapalin. Recentelijk is deze grotendeels gerenoveerd, nadat de tempels veel schade had opgelopen tijdens de aardbeving in 1975. De Gawdapalin Pahto is 80 meter hoog en de naam betekent ‘Platform to which Homage is Paid’.
Dichtbij deze tempel ligt ook Thatbyinyu. Weer een heel toffe tempel, maar nadat we al vele tempels bezocht hebben, worden we hier vooral blij van de prachtige sand paintings. We hadden hier al over gelezen in de lonely planet: een sand painting is een uniek sourvernirtje uit Bagan. De locals gebruiken zand uit de rivier en plakken dit, door gebrek aan canvas, op een stukje katoen. Het fijne zand wordt met lijm in een aantal verschillende lagen opgeplakt.
Het katoen wordt in de zon gelegd om de lijm en het zand op te laten drogen. Tot slot maken ze met verf de mooiste kunstwerken. Vele van deze werken zijn gebaseerd op de muurschilderingen uit de Gubyaukgyi tempel of laten beroemde plekken in Myanmar zien.


De schilders en verkopers van de sand paintings zijn slim: ze lopen met je rond door de tempel, fungeren als gids met interessante informatie en willen je dan aan het einde graag even hun schilderijen laten zien. Heel erg leuk en niet zo pusherig. Het blijkt te werken: uiteindelijk kopen wij 5 sandpaintings! (Mocht je dus specifiek naar deze schilderijen op zoek zijn, dan raden wij je aan naar de Thatbyinyu en de Dhammayangi tempel te gaan. Hier heb je de meeste keuze.)

Onze tempel-tour sluiten wij af bij de Pyathada tempel. Het is een stukje rijden door mul zand, maar het is een mooie route langs allemaal oude tempels. De Pyathada wordt aangeraden als een goede plek om de zonsopgang en -ondergang te zien, door het grote 360 graden terras. Een super gaaf uitzicht dus, als afsluiting in Bagan!