Karamella it is!

Drie maanden lang verheugen wij ons op een bezoek aan Karamella in Thailand: eindelijk weer stroopwafels eten! Menno, de eigenaar van Karamella, heeft namelijk een eigen stroopwafelbakkerij in Bangkok. Zes jaar geleden ontstond het idee en nu bakt hij inmiddels zo’n tweeduizend wafels per dag, samen met zijn Thaise vrouw en werknemers.

“Nu bakt hij inmiddels zo’n tweeduizend wafels per dag”.

Het begon allemaal toen hij 10 jaar geleden op reis ging. Menno ging naar Rusland, China en vervolgens Thailand en wilde nog naar Australië. Uiteindelijk is hij hier maar kort geweest: hij ging terug naar Thailand en bleef daar.
Hij ontmoette zijn vrouw en samen openden ze drie internetcafes. Een paar jaar was dit succesvol maar de Thai merkten het succes en er kwamen steeds meer internetcafes. Hij verkocht de computers en cafés en besloot iets anders te gaan doen: iets waarbij hij niet directe concurrentie van Thai zou hebben.

Stroopwafels bakken bleek echter moeilijker dan gedacht en het duurde zo’n twee jaar voordat er een geschikte stroopwafel was ontwikkeld. In het begin deden ze alles met z’n tweeen: deeg maken, wafels bakken, inpakken, naar events, verkopen. Het ging echter lastig. De Thai vonden de smaak redelijk, maar het product is duurder dan de producten waarvan ze weten dat ze het lekker vinden.

Ze besloten: het moet serieuzer aangepakt worden of ze moeten stoppen. Het lukte niet en dat werkte frustrerend. Er was geen kennis omdat een bakker ontbrak, er was geen ervaring in ondernemen, hij sprak geen Thais en had bovendien ook geen businesspartner die dit allemaal wel kon en had.

In Nederland ontmoette Menno echter een stroopwafelbakker en deze creëerde een nieuwe stroopwafel voor Karamella, met lokale ingrediënten. Hij ging zelf op onderzoek uit en vond een event in een shoppingmall. Ze verkochten super goed en kregen na dit succes het ene verzoek na het andere. Op verschillende events mochten ze hun stroopwafels verkopen en Menno nam freelance verkopers aan. Ruim anderhalf jaar was het succesvol, maar werkten Menno en zijn vrouw zo’n 100 uur per week. De events bleken zo’n succes, dat de locaties ineens de kosten voor de verkopers gingen verdubbelen. Het was niet meer winstgevend voor Karamella om hier te verkopen. Gelukkig was hij op dat moment al een tijdje in contact met een aantal supermarkten en inmiddels liggen de Karamella stroopwafels in 100 vestigingen van 4 verschillende supermarktketens.
Sinds een half jaar verkoopt tevens een coffeeshop keten de stroopwafels in Bangkok.

De Karamella stroopwafel is niet gelijk aan de bekende Nederlandse stroopwafel. Hij is veel minder zoet, omdat Thai het niet zijn gewend om extreem zoete dingen te eten. Toch verkoopt Menno zijn wafels ook wel eens aan de Nederlanders in Thailand. Met events als Sinterklaas en Koningsdag staat er altijd een Karamella stand bij de NL ambassade. Nederlanders kopen het vaak dan niet alleen om zelf te eten, maar ook om cadeau te geven. Het is iets “typisch Nederlands”.

“De Karamella stroopwafel is niet gelijk aan de bekende Nederlandse stroopwafel”.

Menno hoopt ooit de grootste stroopwafelbakkerij buiten Nederland te worden. Met de juiste machines zou hij namelijk een miljoen wafels per maand kunnen maken. Ze doen het echter nu gewoon met de hand, en zitten daarom op ongeveer een half miljoen wafels per jaar.

Om deze wafels te bakken en te verpakken is personeel nodig, maar het vinden van de juiste Thaise werknemer blijkt lastig. In de afgelopen zes jaar heeft Menno al extreem veel personeel versleten. “Soms komen ze bijvoorbeeld gewoon niet opdagen, een vorm van laksheid, maar vaak zijn de Thaise medewerkers onbetrouwbaar en hebben ze geen doorzettingsvermogen.” Menno is daardoor genoodzaakt typische Thaise regels in te stellen, waar hij het eigenlijk niet mee eens is. Zo is het in Thailand namelijk heel normaal om salaris in te houden wanneer iemand te laat komt en om je werknemers te laten betalen voor hun eigen werkkleding.

Ondanks de tegenslagen en moeilijkheden wil Menno absoluut niet terug naar Nederland. Het is nooit koud in Thailand, dingen zijn vrijer en gemakkelijker en alles is altijd open.
Menno raadt wel aan om een goed plan te hebben, voordat je je eigen bedrijf in Thailand start. Laat je goed informeren en ga bijvoorbeeld op zoek naar een lokale partner. Ook belangrijk: een financieel plan. Het plan moet kunnen falen zonder dat het enorm veel stress oplevert. Je moet kunnen begrijpen dat dingen hier niet zijn zoals in Nederland, dat zakendoen niet universeel is en je nooit alles zal weten.

“Het plan moet kunnen falen zonder dat het enorm veel stress oplevert”

Ben jij echter klaar voor een gave ervaring bij een stroopwafelbakker in Bangkok? Menno zoekt nog stagiairs. Heb jij ervaring en/of kennis in ofwel marketing & social media, ofwel bedrijfsadministratie? Menno ontvangt graag dé marketing stagiair die Karamella op de kaart zet en een administratief genie die zijn bedrijfsprocessen in kaart zou kunnen brengen. Stuur ons een berichtje bij interesse!

Ondertussen genieten wij nog van een heerlijke Hollandse stroopwafel in Bangkok: hier hadden we net zin in!