Ondanks dat hij eigenlijk woont en werkt in Shenzhen, ontmoeten wij John in Hong Kong. Wij kunnen namelijk niet meer terug naar mainland China, ivm ons visum.
De struggles met de regels van de Chinese overheid kent John maar al te goed. Anderhalf jaar geleden besloot hij gebruik te maken van zijn opgedane kennis over deze regels, en hier zijn voordeel mee te doen. Hij startte zijn eigen bedrijf XGX Technology (XGXTEC).
John is cloud solutions provider, doet IT security audits en verkoopt zakelijke VPN verbindingen. VPN staat voor Virtual Private Network en is vooral in het leven geroepen als beveiliging. Wanneer je gebruikt maakt van een VPN kunnen hackers niet bij jouw verstuurde data. In China betekent dit ook dat je met de juiste VPN verbinding de Chinese firewall kunt omzeilen, en dus toegang hebt tot websites die geblokkeerd zijn door de Chinese overheid. Voorbeelden van geblokkeerde websites in China zijn Google, YouTube, Facebook en Wikipedia.
Tijdens Maxime haar exchange semester in Shanghai maakte zij ook al gebruik van een VPN verbinding om toegang te krijgen tot social media kanalen. Bedrijven gebruiken deze verbinding echter ter bescherming van belangrijke gegevens en privacy en om gebruik te maken van het internationale internet netwerk.

John is een Nederlander met Koreaanse roots. Hij vond Nederland geen uitdaging meer en is geen fan van de Koreaanse mentaliteit. Dus koos hij voor China.
Hij heeft ruim 25 jaar ICT werkervaring binnen alle facetten en wilde deze ervaring benutten in China. Na zijn vertrek startte hij als werknemer bij een volledig Chinees bedrijf. Dit was een cultuurshock, maar ook de uitdaging waar John naar op zoek was geweest.

Als ICT-er pur sang was hij altijd al geïnteresseerd in data beveiliging, maar alleen een volledig Chinees bedrijf heeft meer (legale) mogelijkheden om dit zelfstandig te kunnen exploiteren binnen China. Samen met zijn Chinese vrouw besloot hij om voor zichzelf te beginnen. Ze bieden een speciale VPN verbinding aan met split traffic – data verkeer naar Chinese servers simultaan met data verkeer naar internationale servers – welke tevens 0% packet verlies geeft op internationaal data verkeer. Hierdoor is het mogelijk om stabiel breedband internetsnelheid te behalen vanuit China naar de rest van de wereld.
John werkt samen met een aantal internationale en Chinese IT partners. Zijn werknemers zijn voornamelijk jonge Chinezen. De jongere generatie is erg nieuwsgierig en wil graag leren.

John ziet zijn toekomst in China. Het Chinese bedrijfsleven vindt John veel fijner dan het Europese bedrijfsleven, en hij zou iedereen dan ook aanraden hier je eigen bedrijf te starten.
Alles begint echter met het goed inlezen en voorbereiden. Niet alleen het zakelijke gedeelte, maar vooral de culturele kant. Hoe Chinezen werken en zaken doen, komt voort uit hun eeuwenoude cultuur. Wat ‘normaal’ is in Nederland, is vaak niet het geval in China en vice versa. Neem hier vooraf goed de tijd voor en laat je voorlichten door Nederlandse bedrijven die al in China gevestigd zijn. John waarschuwt ook voor de valse informatie hierover op internet. Volgens hem worden er ongeveer 8 miljard valse berichten op blogs en websites geplaatst, waardoor je niet altijd de juiste informatie ontvangt.

“Als je in het diepe springt kun je uiteindelijk overal terecht, China is alleen wat uitdagender.” John is Chinees aan het leren, maar dit gaat helaas langzaam. Gelukkig redt hij zichzelf prima met de Engelse taal en met hulp van vertaal apps. Door de internationale omgeving en zeer professionele startup begeleiding raadt hij vooral technology starters aan om in Shenzhen te beginnen.
Wees echter voorbereid in China. Vanaf juni 2017 gaat er met de nieuwe Chinese ‘cyber security’ wetgeving namelijk het een en ander veranderen. Met name waar data – zoals IP (Intellectueel Eigendom) rechten, persoonlijke gegevens Chinese nationals – opgeslagen wordt. Daarnaast worden de grote Chinese telecom en internet service bedrijven nog strengere regels opgelegd.
Maar: laat je niet afschrikken. “Doe wat je hart je ingeeft. Ik mis Nederland als een boer met kiespijn”.

Mocht je als IT student/expert tips van John willen ontvangen, stuur dan vooral een mailtje naar info@xgxtec.com!