In Cambodja ontmoeten we Kwok bij CRANE, zijn favoriete spot in Siem Reap. Het is een hip koffietentje met veel internationals en zeker ook een goede plek om aan onze website te werken. We hebben ‘s ochtends met Kwok afgesproken maar blijven hier uiteindelijk de hele dag zitten. Met een kop koffie begint Kwok het verhaal over zijn unieke start-up in Cambodja.

Sinds april 2016 woont Kwok in Siem Reap. Hiervoor woonde hij in Singapore, maar daar draait alles om werk. Hij werd er niet gelukkig van en besloot om naar Cambodja te gaan.
Kwok, van oorsprong een electrical engineer, heeft eigenlijk altijd het ‘standaard pad’ bewandeld: hij startte als engineer, werd consultant en vervolgens vroeg het bedrijf in Nederland of hij een vestiging in Singapore wilde managen. Heel leuk, maar in Cambodja wilde hij graag iets voor zichzelf starten. Samen met een vriend uit Nederland zette hij een tijdje geleden Suwannaphum (www.suwannaphum-group.com) op. Ze organiseren sport reizen in Cambodja, welke bestaan uit een stukje cultuur afgewisseld met lessen in verschillende vechtsporten.

Afgelopen augustus is hij hiernaast ook een bedrijf met Arinda gestart: STAMP! Beiden wonen ze in Siem Reap. Het creatieve brein van Arinda en de business kennis van Kwok bleken een goede combinatie. STAMP! is een duurzaam bedrijf, ze produceren namelijk kaarten gemaakt van de stam van een bananenboom. De ambachtelijke, vintage look van het bananenpapier spreekt veel mensen aan en komt bovendien voort uit een natuurlijk proces. Een bananenboom geeft één keer fruit en de moederboom sterft daarna af. Er vallen vervolgens zaadjes naast de boom en hieruit groeien dan weer nieuwe bomen. Van de vezels in de stam wordt vervolgens door een partner papier gemaakt. Kwok en Arinda ontwerpen de kaarten maar kunnen ook bijvoorbeeld foto’s op dit papier printen. Zo kan je dus een unieke Aziatische kaart versturen door je vakantiefoto op het bananenpapier te laten afdrukken. Je uploadt je foto via hun website en zij verzenden de kaarten wereldwijd. (Wil je ook zo’n gave kaart versturen? Check dan: www.stampkh.com ) Het papier is kwetsbaar en dus worden de kaarten verstuurd in enveloppen van oude kranten, gemaakt door de lokale bevolking.

Het is dan ook hun doel om lokaal iets te kunnen betekenen. Dit blijkt echter niet altijd even makkelijk. Ze willen zoveel mogelijk gebruik maken van lokaal geproduceerd papier, maar hun huidige partner kan de vraag eigenlijk niet aan. Op de lange termijn zouden ze dan ook graag hun eigen papierfabriek willen starten. Op deze manier kunnen ze hun eigen papier ontwikkelen, zijn ze dus niet afhankelijk van hun partner en creëren ze bovendien weer nieuwe banen voor de lokale bevolking. Kwok en Arinda willen een duurzaam bedrijf opzetten dat kan blijven bestaan.

Voor de verkoop richten ze zich op de B2B (business to business) markt. Met kerst hebben ze bijvoorbeeld 800 kaarten gedrukt voor een kerstproject op een school, andere bedrijven willen hun kaarten gebruiken als bedankbriefjes en een hotel met 12 Cambodjaanse Khmer huizen wil graag kaarten met foto’s van deze huizen verkopen. Juist zulk soort middelgrote bedrijven zijn zeer interessant voor STAMP! Tevens gaat in Siem Reap veel business via Facebook en worden ze regelmatig benaderd op Instagram. Momenteel werken ze aan een leuk project om uitnodigingen voor een bruiloft te produceren.

Het is niet altijd makkelijk in Cambodja, het is Aziatisch en eigenlijk nog een ontwikkelingsland, maar “kom en ervaar!”
Zorg dat je kan afstappen van de westerse mentaliteit en ga er persoonlijk heen, kijk even de kat uit de boom. Voor Kwok en Arinda waren de aanwezige financiële middelen heel fijn en bleek het van belang om creatief te zijn. En vooral ook te blijven, het kopieer gedrag is namelijk een uitdaging hier. “Maar als je een leuk idee hebt, GO FOR IT!”