Hue –> Hoi An –> Mui Ne –> Ho Chi Minh City

Om vanaf Hanoi naar het zuiden te reizen, besluiten wij naar Hue te vliegen en vanaf daar met de easyriders nog verder naar beneden te rijden. De easyriders zijn motorrijders die tours verzorgen en reizigers van de ene bestemming naar de andere bestemming brengen. Tijdens de motorreis maken ze verschillende stops. Op eerste kerstdag vertrekken wij met de easyriders vanaf Hue richting Hoi An. Maxime zit achterop bij een jonge motorrijder, die helaas gebrekkig Engels kan en hierdoor tijdens de reis weinig zegt. Voordeel is dat Maxime hierdoor extra veel van het uitzicht kan genieten. Soraya heeft een Engels sprekende bestuurder welke de hele rit gesprekken aangaat – ze vraagt zich af of hij wel goed op de weg let.. Naast ons rijdt er nog een jongen uit Amerika mee, achterop bij één van de andere easyriders.
Onze eerste stop is bij een tankstation om even de benen te strekken en bij te tanken. We vervolgen onze weg richting Hoi An, een stuk rechtdoor waar wij langs huisjes, winkeltjes en rijstvelden rijden. Wij rijden onderweg langs diverse bruiloften met grote feesttenten aan de zijkant van de weg. Volgens Soraya’s easyrider, tevens gids van deze tour, vinden veel bruiloften op zondag en maandag plaats. Aangezien het niet heel warm is besluit hij om niet te stoppen bij het strand maar ons de rijstvelden te laten zien. Deze stonden een week geleden nog blank vanwege heftige regenbuien. We rijden zelf ook nog over een pad dat half onder water staat. Onze voetjes gaan omhoog terwijl de easyriders erdoor heen crossen. Helaas valt de motor van Maxime’s easyrider midden in deze grote plas uit. De easyriders zeggen dat ze wel vaker hier door het water crossen, maar wij vragen ons af hoe goed dit is voor hun motoren.. Onze gids merkt al snel dat zijn motor niet helemaal soepel loopt waardoor we tussendoor nog een extra stop maken om wat onderdelen van zijn motor te vervangen. Dit is gelukkig binnen enkele minuten gebeurd en we kunnen weer verder rijden.

Wij maken daarna een korte stop om te gaan lunchen. Langs de hoofdweg richting Hoi An zitten verschillende visrestaurantjes. Onze rijder neemt ons mee naar zijn favoriete eettentje en bestelt voor ons dé lekkerste vis noodlesoup, die wij ooit hebben gegeten. Met een volle maag gaan wij verder door de bergen, over de Hai Van pass, en komen we na ongeveer een uurtje rijden aan bij Marble Mountain (ook wel bekend als de five elements mountains in Da Nang). De bergen bestaan uit 5 delen: Thuy (water), Kim (metaal), Moc (hout), Hao (vuur) en Tho (aarde). Als je op de berg staat heb je een ongelofelijk mooi uitzicht over de stad Da Nang. De bergen zelf zijn heel groen en hebben ingangen waar je doorheen kan klimmen. Wij wagen ons er ook aan, maar hebben al snel spijt als we terecht komen in een glad deel van de grot met allemaal modder. Inmiddels weten we niet meer beter dan dat onze legging onder de vlekken zit, maar tsja: that is part of the backpackers life. Rondom de bergen vind je vele marble winkels waar men met de hand beelden slijpt uit grote stukken marmer. Het kan soms maanden duren voordat zo’n beeld geslepen en gepolijst is. Vanaf Da Nang is het nog een klein stukje rijden naar Hoi An. Uiteindelijk hebben wij over de hele rit ongeveer 5 a 6 uurtjes gedaan. We worden netjes afgezet bij onze nieuwe thuisbasis: het hostel in Hoi An.

Hoi An is dé plek om op maat gemaakte kleding te laten maken. Vaak is het binnen een dag al klaar en je kan zelf een ontwerp aanleveren en materiaal kiezen. Daarnaast kun je er gezellig rondlopen en verschillende eettentjes bezoeken. Op eerste kerstdag spreken wij ‘s avonds af met Charlotte, een Nederlands meisje dat wij hebben ontmoet tijdens onze Halong Bay trip. Ze reist net als wij vanuit het het noorden naar het zuiden van Vietnam. Aangezien Hoi An heel Veel leuke eettentjes heeft, is het lastig om een keuze te maken. Een half uur lang lopen we aarzelend heen en weer door de straten van Hoi An, opzoek naar een goed restaurant. Het is tenslotte eerste kerstdag en we willen onszelf op een lekker diner trakteren. Uiteindelijk eindigen we bij een Italiaan en gaan we alledrie aan de lasagne, wijn en stokbroodjes. De lasagne is helaas niet zo lekker als thuis, maar het is een welkome afwisseling na de vele aziatische maaltijden. De avond sluiten wij af in een bar met ‘happy hour’!
De volgende dag hebben wij een shopping day, we willen beiden een jumpsuit op maat laten maken en laten ze nou net op tweede kerstdag korting hebben! Naast een jumpsuit koopt Soraya dan ook nog een jurkje; tsja you can’t say no to discount. In de middag uren zitten we geregeld bij Hoi An Roastery, de lokale Starbucks. Je severen lekkere broodjes en fruitsmoothies. Let wel op: het is niet echt low budget, dus niet zo backpackers friendly..!
De dagen erna spenderen wij fietsend door Hoi An. We verkennen de gekleurde huisjes en bruggetjes en genieten van het lekkere weer in het zuiden.

Vanuit Hoi An gaan we richting Mui Ne, onze eerste bestemming aan zee. We verblijven in Mui Ne Backpackers Village, een super fijn hostel met een zwembad. Het complex heeft ook een prima restaurant waar we al twee dagen achter elkaar lunchen en dineren. Ondanks dat we aan zee zitten, wagen wij ons er niet aan om in de zee te springen. De golven zijn erg wild en het water is nog iets te koud voor ons. Gelukkig kunnen wij onze lol op in het zwembad. Mui Ne staat bekend om zijn witte en rode zandduinen en wij besluiten een tour te boeken. Zie onze tour terug in het filmpje hieronder:

Na een paar dagen in Mui Ne, nemen we de nachtbus naar Ho Chi Minh City. De nachtbus is een goedkoop en vrij makkelijk vervoersmiddel. In de nachtbus krijg je een slaapplaats waardoor je uitgestrekt kan liggen met een dekentje (mocht je het koud krijgen door de airco). De lichten gaan ‘s nachts uit en je krijgt een waterflesje en een koekje als snack – the rest is up to you. In Ho Chi Minh City verblijven wij in het Galaxy Hotel & Capsule, gelegen op 269/19 De Tham Street. Een prima hostel op een centrale locatie. Soraya’s nicht, Loes en haar vriend Menno ontmoeten we hier ook. Op oudjaarsdag wagen we ons aan een escape room en vieren we samen nieuwjaar bij het Lenin Statue. Het hele plein staat vol met mensen en er wordt zelfs vuurwerk afgestoken. Met muziek op de achtergrond dansen wij 2017 tegemoet!